Zdrowe odżywianie stało się nieodłącznym elementem naszego codziennego życia. Chcemy nie tylko dobrze wyglądać, ale przede wszystkim czuć się dobrze. W tym celu coraz częściej sięgamy po produkty naturalne, które wpływają korzystnie na nasz organizm. Jednym z takich produktów są otręby owsiane, które, mimo że są często pomijane, stanowią niezwykle cenny element diety.
Właściwości odżywcze otrębów owsianych
Otręby owsiane składają się z warstw zewnętrznych ziarna owsa, które są bogatym źródłem błonnika, białka, witamin z grupy B oraz minerałów. Właściwości odżywcze otrębów owsianych są niebywale bogate:
- Błonnik: Otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapewnia uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Witaminy z grupy B: Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpowiadają za zdrowy wygląd skóry i włosów, a także wpływają na przemianę materii.
- Minerały: W skład otrębów owsianych wchodzą takie minerały jak: magnez, cynk, mangan, żelazo, których nie można pominąć w zbilansowanej diecie.
Wpływ otrębów owsianych na proces odchudzania
Spożywanie otrębów owsianych może wpływać korzystnie na proces odchudzania. Dzięki dużej zawartości błonnika dają one uczucie sytości na długi czas, a co za tym idzie – ograniczają potrzebę podjadania między posiłkami. Dodatkowo, zasobny skład otrębów skutecznie wspiera przemianę materii, przyspieszając procesy metaboliczne w organizmie. Pamiętać jednak należy, że otręby owsiane są tylko pomocne w procesie odchudzania i nie zastąpią zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej.
Zastosowanie otrębów owsianych w codziennej diecie
Otręby owsiane są bardzo uniwersalnym produktem, który może być dodatkem do wielu potraw. Mogą stanowić element śniadań w postaci dodatku do płatków, jogurtów czy smoothie. Dzięki swoim właściwościom świetnie sprawdzają się również jako składnik różnego rodzaju pieczywa czy ciast.
„Otręby owsiane są niezastąpione w diecie bogatej w błonnik, co przekłada się na lepsze samopoczucie i zdrowie”
Nie można zapominać, że otręby owsiane są źródłem glutenu, co oznacza, że osoby cierpiące na celiakię powinny unikać ich spożywania.
Przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne spożywania otrębów owsianych
Otręby owsiane, mimo swoich wielu zalet, nie są zalecane dla wszystkich. Osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak wrzody, zapalenie jelit, obecność kamieni żółciowych czy trzustkowy powinny omijać ten produkt. Ze względu na dużą zawartość błonnika, otręby owsiane mogą powodować nadmierne wydzielanie gazów, biegunkę czy ból brzucha.
Istotne jest również to, że otręby owsiane powinny być spożywane z dużą ilością płynów. Niewystarczające nawodnienie organizmu może prowadzić do powstawania skrzepów w jelicie cienkim. W każdym przypadku warto skonsultować wprowadzenie otrębów owsianych do diety z lekarzem lub dietetykiem.