Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Wyjątkowy miód manuka – właściwości

11 stycznia, 2024 miód manuka właściwości


Niskokaloryczny, słodki i zdrowy – tak w skrócie można opisać miód manuka. Ten niezwykły dar natury to nie tylko doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw, ale przede wszystkim skuteczny środek o działaniu leczniczym, ceniony w niekonwencjonalnej medycynie. Jakie są właściwości miodu manuka i jak go używać w codziennej diecie? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w dzisiejszym wpisie.

Zobacz również: Magiczny miód gryczany na co go stosować?

Właściwości lecznicze miodu manuka

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i Australii i jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru drzewa manuka. Zawiera unikalny składnik – (MGO), który jest odpowiedzialny za jego działanie przeciwbakteryjne. Innymi słowy, miód jest naturalnym antybiotykiem, który efektywnie zwalcza różne rodzaje bakterii i wirusów.

Badania naukowe potwierdzają, że miód manuka jest jednak skuteczny przede wszystkim przy zapobieganiu i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Jego regularne stosowanie może zredukować ryzyko chorób takich jak grypa, zapalenie zatok, ból gardła czy nawet zapalenie płuc. Ponadto miód ten ma właściwości przeciwzapalne, co jest niezwykle ważne w leczeniu chorób układu oddechowego.

Niezwykle ważne jest także działanie miodu manuka na skórę. Składniki zawarte w tym miodzie przyspieszają gojenie ran, zmniejszają ryzyko powstania blizn, a także łagodzą objawy różnych chorób skórnych, takich jak np. egzema, trądzik czy łuszczyca.

Zastosowanie miodu manuka w codziennej diecie

Ze względu na swoje właściwości lecznicze miód manuka jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Można go stosować jako słodzik do herbaty, deserów, śniadań a nawet sałatek. Pomimo słodkiego smaku, miód ten jest niskokaloryczny i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.

Warto jednak pamiętać, że miód ten jest także źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminy A, B, C, E, K oraz minerały takie jak magnez, potas, sód, cynk i żelazo.

Prawda i mity na temat miodu manuka

Chociaż miód manuka jest niezwykle zdrowy i ma wiele właściwości leczniczych, to jednak krąży na jego temat wiele mitów. Najpopularniejszy z nich mówi o tym, że miód manuka jest lekiem na wszystko. Oczywiście jest to przesada. Miód jest skuteczny przede wszystkim przy infekcjach górnych dróg oddechowych i problemach skórnych, ale nie zastąpi on konwencjonalnej terapii w przypadku poważnych chorób.

Jednym z mitów jest również przekonanie, że miód ten jest jedynym miodem o działaniu leczniczym. W rzeczywistości większość rodzajów miodu ma właściwości zdrowotne, choć różnią się one intensywnością i specyfiką działania.

Ogólnie rzecz biorąc, miód manuka jest niezwykle cennym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Jednak jak z każdym produktem naturalnym – warto pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku.


Treści prezentowane na stronie mają na celu poprawę komunikacji między Użytkownikiem a jego lekarzem i nie powinny zastępować tej relacji. Nasza strona służy jedynie celom informacyjno-edukacyjnym. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie zawartych tu informacji, zwłaszcza w dziedzinie medycyny lub innych dziedzin specjalistycznych, konieczna jest obowiązkowa konsultacja z lekarzem.

Zobacz także:

Miód spadziowy na co? Właściwości produktu
Zdrowie w naturze – miód akacjowy na co?
Natura dla każdego – miód lipowy na co

Redakcja bitwaozdrowie.pl

Zespół doświadczonych specjalistów, dbających o rozwój kobiet w dziedzinie mody, urody i zdrowia. Nasze poradniki wspierają kształtowanie zdrowych i stylowych nawyków.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ból brzucha po jedzeniu
Kompleksowa diagnostyka słuchu
Stomatologia Gdynia

Jesteś zainteresowany reklamą?