Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

Świeża czy w proszku, a może suplement? Jak stosować kurkumę i co wybrać?

2 lutego, 2024 Świeża czy w proszku, a może suplement? Jak stosować kurkumę i co wybrać?

Kurkuma to roślina, która od dawna cieszy się dużej popularności w wielu kulturach. Jej korzeń znany jest przede wszystkim z intensywnego żółtego koloru oraz specyficznego smaku i zapachu. Opisywany jako pikantny i lekko gorzkawy, zmienia smak niejednemu dania, nadając mu egzotyczny wydźwięk. Kurkume stosuje się zarówno w medycynie jak i kuchni. Wykorzystuje się ją w tradycyjnym leczeniu wielu dolegliwości, począwszy od infekcji skórnych, a skończywszy na chorobach serca. Wiele osób korzysta z kurkumy w celu poprawy swojego samopoczucia i zwiększenia ogólnej odporności organizmu. Jeżeli planujesz jej użytkowanie powstaje pytanie: jaką formę wybrać? Kurkuma w proszku, świeża kurkuma czy może suplement? Poniżej postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Porównanie: kurkuma w proszku, świeża kurkuma czy suplement

Decydując się na spożywanie kurkumy mamy do dyspozycji jej różne formy. Kurkuma w proszku to najpopularniejsza i najłatwiej dostępna forma. Łatwo przechowywać, długo utrzymuje swoje właściwości, a dodatkowo jest łatwa w użyciu – wystarczy dodać do potrawy. Świeża kurkuma z kolei jest bardziej intensywna w smaku, ale nieco trudniej dostępna i nietrwała. To idealne rozwiązanie dla miłośników naturalnych smaków i aromatów. Suplementy z kurkumą to zaś skoncentrowane dawki curcuminy – substancji czynnej kurkumy. To idealne rozwiązanie dla osób szukających specyficznych korzyści zdrowotnych, niekoniecznie związanych z kulinariami.

Właściwości i zastosowanie kurkumy w proszku

Curcumina – główna substancja aktywna zawarta w kurkumie ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Kurkuma w proszku jest doskonała do użycia w kuchni. Doskonale komponuje się z wieloma daniami, nadając im wyrazisty smak i piękny, intensywny kolor. W medycynie naturalnej kurkuma jest stosowana jako wsparcie przy leczeniu infekcji, stanów zapalnych czy nawet niektórych postaci raka.

Kiedy warto sięgnąć po świeżą kurkumę

Świeża kurkuma to prawdziwa bomba zdrowotnych korzyści. Jej smak i aromat jest nieporównywalnie intensywniejszy od kurkumy w proszku. Przede wszystkim jednak o wiele skuteczniej działa na organizm człowieka. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy funkcji wątroby, zdrowia jelit, a nawet do zredukowania ryzyka powstawania nowotworów. Co więcej, świeża kurkuma posiada właściwości przeciwwirusowe, co szczególnie przydaje się w sezonie przeziębieniowym.

Suplementy z kurkumą – dla kogo?

Suplementy z kurkumą to rozwiązanie szczególnie polecane dla osób, które pragną wykorzystać prozdrowotne właściwości tej przyprawy, ale nie przepadają za jej smakiem lub nie mają czasu na codzienne przygotowywanie posiłków z jej dodatkiem. W formie suplementów, kurkuma dostarcza organizmowi skoncentrowaną dawkę kurkuminy, co z kolei pozwala na szybkie i skuteczne wykorzystanie jej właściwości. Pamiętać jednak należy, że nie zastąpi ona zdrowej i zrównoważonej diety, jest jedynie jej uzupełnieniem.

Redakcja bitwaozdrowie.pl

Zespół doświadczonych specjalistów, dbających o rozwój kobiet w dziedzinie mody, urody i zdrowia. Nasze poradniki wspierają kształtowanie zdrowych i stylowych nawyków.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Związek z partnerem z adhd – jak go zbudować?
Maseczki ochronne
gadżety kempingowe

Jesteś zainteresowany reklamą?